Oyun Terapisi Nedir? Ne İşe Yarar?
Oyun terapisi, çocukların duygularını ifade etmelerine, travmaları işlemelerine ve çeşitli psikolojik sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir terapi yöntemidir. Çocuklar bazen duygularını kelimelerle ifade etmekte zorlanabilirler; işte burada oyun terapisi devreye girer. Bu terapi türü, oyun ve oyuncakları terapötik amaçlar için kullanır, böylece çocuklar kendilerini daha rahat ve doğal bir şekilde ifade edebilirler.
Oyun Terapisi Çeşitleri
Hangi Oyun terapisi çeşidinin kullanılacağı, gelinen şikâyete, çocuğun ve ailenin ihtiyacına, çocuğun mizacına ve psikolojik olgunluğuna göre çocuk psikoloğu tarafından seçilir.
2 yaşından – 7 yaş aralığı için: Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Filial Oyun Terapisi kullanılabilir.
7 – 18 yaş aralığı için: Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi, Kum Tepsisi Terapisi kullanılabilir. Kum tepsisi yetişkinlerde de kullanılan bir oyun terapi çeşididir.
Çukurambar Ankara’da Oyun Terapisi Uygulama odamız
Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi – 7 Yaş ve üzeri
(BDT) özellikle tüm dünyada yaygın olarak kullanılan görülen etkili bir terapi yöntemidir. Ancak klasik BDT’nin çocuklara uygulanması zordur. Çocukların soyun düşüncesi çok gelişmemiştir ve içinde eğlence olmayan terapi ekolleri çocuklar için sıkıcı hale gelebilmektedir. Bu nedenle süreci eğlenceli ve daha etkileşimli hale getirmek gerekmektedir.. Bu ekol özellikle 8 yaş üstü çocuklarda, özellikle ortaokul ve lise çağı çocuklarında çalışmak için oldukça etkilidir. Şikayete göre değişmekle birlikte ortalama 15 görüşme sürmektedir.
Kum tepsisi Terapisi 7 yaş ve üzeri
7 – 8 yaş sonrası tüm yaş gruplarında kullanılır. Ofiste kum tepsisi odasında yürütülür. Online seçeneği olmasına rağmen terapist tarafından yüz yüze olması tercih edilmektedir.
Kum Tepsisi Terapisi hakkında bilgi almak için TIKAYINIZ.
Filial Oyun Terapisi – Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Eğitimi (2 – 10 yaş aralığı)
Filial terapi çoğunlukla ailenin oyun terapisine gelemediği durumlarda veya birden fazla aileyi birlikte almak gerektiği durumlarda çocuk psikoloğu tarafından uygulanmaktadır. En az 1 ebeveyn en çok 6 çift ebeveyn ile birlikte de yapılabilir. Ön görüşme harici toplam 10 seans olup katılımcıya göre 1 görüşme ortalama 60 dk sürmektedir.
Filial terapinin içeriği hakkında bilgi almak için TIKAYINIZ
Elvan ŞAHİN
Uzman Klinik Psikolog
Ankara EMDR Terapisi Uygulayıcısı
Ankara Oyun Terapisi Uygulayıcısı
Online / Yüz yüze Ebeveyn Danışmanlığı
şahin, ergen terapisti elvan şahin
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.