Oyun Terapisine Gelirken
Çocuğa ilk Oyun Terapisi görüşmesini nasıl anlatırsanız?
Ebeveyn için Oyun Terapisi Örnek Seans
Oyun terapisi süresi çocuğun ihtiyaçlarına, yaşadığı sorunların türüne ve terapinin ilerleyişine göre değişir. Ancak, ailelere genel bir çerçeve çizmek ve süreci daha anlaşılır hale getirmek önemlidir. İşte bu konuda ailelere nasıl bilgi verebileceğiniz:
1. Sürecin Bireysel Olması
Her çocuğun yaşadığı sorunlar ve bu sorunlarla başa çıkma biçimi farklıdır. Bu nedenle, oyun terapisi süreci çocuğun bireysel ihtiyaçlarına göre planlanır. Bazı çocuklar birkaç seansta büyük ilerleme kaydedebilirken, bazılarının daha uzun bir süreye ihtiyacı olabilir.
2. Başlangıç Değerlendirme Süreci
Genelde ilk 3-4 seans, çocuğun duygusal dünyasını, ihtiyaçlarını ve yaşadığı sorunları anlamaya yönelik değerlendirme seanslarıdır.
3. Ortalama Süre
Genel olarak, oyun terapisi 10-20 seans arası sürebilir. Ancak bu sayı çocuğun gelişimine göre artabilir ya da azalabilir. Özellikle travmatik deneyimler ya da uzun süreli davranışsal sorunlar daha fazla zaman gerektirebilir.
4. Seans Aralıkları
İlk başlarda seanslar haftalık olarak planlanır çünkü düzenli görüşmeler terapinin etkisini artırır. Seans aralıklarının 10 günden fazla olmaması çocuğun süreçten kopmaması adına önemlidir.
Şehir dışından / Ülke dışından gelen aileler için veya acil durumların mevcudiyetinde haftada 5 gün sabah ve akşam olmak üzere 1 hafta içinde 10 seans alabilmekteyiz.
5. İlerlemenin Değerlendirilmesi
Her birkaç seansta bir çocuğun ilerlemesini sizinle değerlendiririz. Bu değerlendirmelerde seansların sayısını ve sıklığını tekrar gözden geçiririz. Yani, süreç sürekli olarak çocuğun ihtiyaçlarına göre şekillenir.
6. Ailelerin Süreçteki Rolü
Çocuğun terapideki gelişimini desteklemek için sizinle de bazı görüşmeler yapabiliriz. Ebeveynlerin evde çocuğa olan yaklaşımları, sürecin hızlanmasında önemli bir rol oynar.
7. Sürecin Sonlanması
Sürecin sonlanmasına terapist ve aile birlikte karar verirler. Görüşmeleri aniden bitirmek çocuğu olumsuz etkiler. Bu nedenle sürecin sonlanma kararı verildikten sonra çocuk, bu oyundan sonra 3 oyunumuz daha var, 2 oyunumuz daha var ve son oyunumuz şeklinde terapist tarafından bilgilendirirler.
Özetle
Terapinin hızını belirleyen en önemli faktör çocuğun ihtiyacı ve terapiye verdiği tepkidir. Her seansta çocuğunuzun iç dünyasına bir adım daha yaklaşmış olacağız. Ebeveynler olarak çocuğunuzdaki değişimleri fark ettikçe terapistinize bunu mutlaka iletin. Bu geri bildirimler, terapi sürecinin yönlendirilmesine yardımcı olur. Unutmayın, her çocuk kendi hızında ilerler ve bu süreç sabır gerektirir.
Elvan ŞAHİN
Uzman Klinik Psikolog
Ankara EMDR Terapisi Uygulayıcısı
Ankara Oyun Terapisi Uygulayıcısı
Online / Yüz yüze Ebeveyn Danışmanlığı
şahin, ergen terapisti elvan şahin
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.